In onze buurlanden werd de afgelopen dagen veel geschreven over de droogte in Italië en daarmee samenhangend ook over de waterstand van het Gardameer. Maar is het echt zo dramatisch gesteld met het waterpeil in het populaire vakantiemeer? Niet iedereen denkt daar blijkbaar hetzelfde over.
Droogte in Italië
Dat er droogte heerst in Italië, dat is een feit. Er is niet voor niets de noodtoestand uitgeroepen wegens droogte in verschillende delen van Italië aan het begin van de maand. Maar hoe zit het dan met de waterstand in het Gardameer? Het Vlaamse Nieuwsblad schrijft: "Grote meren zoals het Gardameer hebben in deze tijd van het jaar aanzienlijk minder water dan normaal." Ook in Duitsland wordt hierover geschreven. Daar wordt gesproken over een alarmerend waterniveau. De vraag is of dat ook echt zo is.
"Alles binnen de norm"
De Oostenrijkse ORF sprak met toerismedirecteur Oskar Schwazer van Riva del Garda, de sfeervolle plaats aan de noordzijde van het meer. Die verklaarde tegen de omroep dat er geen te lage waterstand is aan het meer. "Actueel is het zo, dat alles binnen de normen is", meldde hij. Het niveau ligt ongeveer een halve meter lager dan in koudere seizoenen. Hij ontkracht dus het 'fake news' over de waterstand.
Meer wordt niet leeg getapt
In de media doen ook geruchten de ronde dat naast de droogte er nog een andere reden is voor de 'lage stand' van het Gardameer. Zo zou voor de landbouw in de regio het water uit het meer gebruikt worden en zo het meer leeg getapt worden. Dat gerucht ontkracht Schwazer eveneens. "Wat waar is, is dat al meer dan 20 jaar het water uit het Gardameer de Mincio rivier instroomt. Dat is nauwkeurig geregeld en wordt middels een dam gestuurd." Berichten dat de brandweer het water in het meer gebruikt zou worden om bosbranden te bestrijden zijn volgens de brandweercommandant in Riva ook niet waar. Er zijn veel waterreservoirs aangelegd en bij bosbranden zouden die volstaat. Slechts in extreme gevallen moet het water uit het meer worden gebruikt.
Waarschuwing voor springen in het meer
Kortom: geen reden tot paniek over de waterstand van het Gardameer dus. Die is normaal en binnen de normen. Dat betekent echter niet dat de waterstand elk jaar en in elke maand gelijk is. Onze collega Miranda was eerder deze maand in Riva en merkte niets vreemds aan de waterstand. Van Rutger Muller, die deze week aan de westkant van het meer in Toscolano-Maderno was, begrepen we wel dat je moet oppassen met het springen in het meer: "Onder de brug over een rivier waar we vorige jaren vanaf sprongen, lag nu 10 centimeter water." Dat zal op meerdere plekken zo zijn, dus wees gewaarschuwd als je bijvoorbeeld van een steiger het meer in wil springen.