Skip to navigation Skip to main content

7 gevaren bij het wandelen en hoe deze te voorkomen

Wandelen Gevaar

Een wandeling door de bergen kan soms best gevaar opleveren. Zeker wanneer je alleen onderweg bent, ver van de bewoonde wereld, in het leefgebied van wilde dieren, kan je hart nog wat sneller gaan kloppen. Daarom dien je goed op de hoogte te zijn van wat een wandeling gevaarlijk kan maken. Wanneer je goed bent voorbereid is wandelen een stuk veiliger en kun je er optimaal van genieten. In dit artikel 7 wandelgevaren en hoe je ze kunt voorkomen voordat je op pad gaat.

Is wandelen gevaarlijk?

Wanneer je compleet onvoorbereid de bergen in gaat, kan wandelen zeker gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat je weet hoe je moet handelen bij onverwachte situaties. Wanneer je niet weet wat je moet doen breng je jezelf, en mogelijk anderen, in de problemen. Ga je met juiste kennis, conditie en uitrusting op pad, dan is wandelen niet gevaarlijk.

1. Blessures

Het risico op blessures is misschien wel het grootste gevaar bij wandelen. Een geschaafde knie of een muggensteek is tot daaraantoe, vervelend maar niet onoverkomelijk. Maak je echt een nare valpartij dan is een verstuikte enkel of verdraaide knie al snel aan de orde. Is er een afgrond naast je dan wil je al helemaal niet denken aan de consequenties. Schat tijdens het wandelen het risico goed in en wordt niet overmoedig. Toch kan zelfs de meest ervaren wandelaar een blessure oplopen. Neem daarom altijd een EHBO-set mee om snel te kunnen handelen. Het risico op blessures verminderen begint al met in een goede conditie zijn.

Valpartij tijdens een bergwandeling
© Spalder Media Group

2. Verdwalen

Verdwalen is nooit leuk, maar in het hooggebergte zonder mobiel bereik zeker niet. Gelukkig zijn er diverse tools en apps beschikbaar om je veilig en op koers te houden terwijl je onderweg bent. Ben je niet bekend in een bepaald gebied doe dan eerst het nodige onderzoek. Bekijk (online) wandelkaarten en praat met locals die de route goed kennen. Ga je wandelen in een afgelegen gebied dan is een GPS-navigator geen overbodige luxe. Zorg er hoe dan ook voor dat je weet waar je bent als je gaat wandelen en dat je de weg terug kunt vinden. 8 tips voor het gebruik van een wandelkaart >

3. Overschatting

Ook jij bent in de bergen vast wel eens iemand tegengekomen op teenslippers zonder rugzak. Iedere keer ben ik weer verbaasd dat zij zonder het juiste schoeisel en water de bergen in gaan. Ze brengen zichzelf serieus in gevaar! De juiste uitrusting beschermt je tegen veel gevaren. Daarnaast begint het al bij het kiezen van een wandelroute die bij jou past. Kijk goed naar de afstand, de hoogte en het type terrein, om onderweg niet verrast te worden. Bouw vervolgens langzaam op naar steeds uitdagendere wandelingen. Overschat jezelf niet, zodat je altijd veilig van je wandeling kunt terugkeren.  

Klettersteig Hooggebergte

4. Wilde dieren

Alleen de gedachte aan een ontmoeting met een wild dier maakt veel wandelaars al nerveus. Hoewel ze zelden voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe je moet handelen als ze zich voordoen. De beste manier om contact te voorkomen is door lawaai te maken. Wanneer je met elkaar praat en geluid maakt zullen veel dieren al afstand nemen. Wie alleen onderweg is kan altijd een liedje zingen of in zichzelf praten. Mocht je bijvoorbeeld toch een beer tegenkomen (zoals deze wandelaar in Trentino), blijf dan vooral rustig. Begin niet te schreeuwen, maak jezelf groot en probeer achterwaarts weg te lopen. Mocht de beer aanvallen, vecht dan terug (met een stok) of ga in foetushouding liggen met je handen in je nek en je rugzak om en doe alsof je dood bent.

5. Noodweer

Hitte of kou kan zonder de juiste uitrusting zeer gevaarlijk zijn. Zowel onderkoeling als hitte-uitputting wil je niet meemaken. Waar je ook gaat wandelen, wees je bewust van het weer en controleer altijd de weersverwachting. Het weer in de bergen kan zomaar omslaan, dus neem altijd extra kleding mee wanneer je lang onderweg bent. Weet ook hoe je dient te handelen in het geval van een onvoorziene onweersbui. Is het zeer warm, neem dan extra water en voeding mee om tekorten die ontstaan (door zweten) weer aan te kunnen vullen. Zorg bij koud weer voor de juiste kleding en accessoires, zodat je je lichaam warm kunt houden.

Regen Wandelen (1)

6. Geen water meer

Water, en er voldoende van hebben, is essentieel tijdens iedere wandeling. Ga je voor langere tijd wandelen, zorg dan dat je weet waar je aan water kunt komen en dit eventueel kunt filteren. Een waterfilter is niet duur en kan een onmisbaar hulpmiddel zijn om gehydrateerd te blijven als er geen schoon drinkwater voorhanden is. Zonder water komen te zitten tijdens een wandeling is levensgevaarlijk. Een gebrek aan water in combinatie met zweten brengt je binnen enkele uren in een gevaarlijke situatie. Drinken tijdens het bergwandelen: 5 tips >

7. Geen communicatie

In geval van nood moet je kunnen communiceren met de buitenwereld. Zo kun je hulp inschakelen of laten weten dat je later terugkomt dan verwacht. Toch kan er zich een situatie voordoen waarin je geen mobiel bereik hebt. Zorg daarom dat er altijd iemand op de hoogte is van waar jij onderweg bent. Indien je lange tijd niets van je laat horen, kan deze persoon hulp inschakelen. Een GPS-navigator heeft ook vaak een SOS-functie. Wandel je samen met iemand, dan kan hij of zij naar de dichtstbijzijnde berghut wandelen. Zorg hoe dan ook dat je een plan hebt wanneer je niet kunt communiceren in geval van nood.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.