Skip to navigation Skip to main content

Duurzaam wandelen in de bergen: 7 tips

Wandelen rond Hermagor
© Spalder Media Group

Duurzaam op wandelvakantie in de bergen? Dat kan! Op vakantie in de bergen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar hoe meer mensen er naar de bergen gaan, hoe groter de impact op het milieu is. Milieuvriendelijk gedrag dat in harmonie is met de natuur is van ons allemaal vereist. Respect voor de natuur, de wilde dieren en de medemens moet verder gaan dan alleen het niet achterlaten van je afval. Wanneer je er de nodige moeite voor doet, kun je je wandelvakantie in de bergen een duurzaam karakter geven. In dit artikel geven we je 7 tips om duurzaam te wandelen in de bergen.

Duurzaam op vakantie – doe mee!

Als je graag in de bergen bent, dan moet je ook nadenken over het behoud en de bescherming van het landschap. Wandelen is een activiteit met weinig impact, maar er zijn manieren om je vakantie in de bergen nog duurzamer te maken. Dit begint al bij de reis. Alleen al de keuze voor de vorm van vervoer (op locatie) kan een groot verschil maken. Er zijn tal van andere kleine veranderingen die de bergervaring niet minder maken, maar wel een groot verschil maken op het gebied van duurzaamheid.

Wandelen bij een waterval
© Spalder Media Group

1. Reis niet met je eigen auto

Wil je op vakantie in de bergen, dan moet je er eerst naartoe. De meeste vakantiegangers kiezen nog altijd voor de eigen auto in plaats van het openbaar vervoer. Toch zijn diverse bergregio’s goed en makkelijk te bereiken per trein. Boek je ruim op tijd of profiteer je van een aanbieding, dan is de prijs bovendien zeer aantrekkelijk. Je hebt geen last van files en komt volledig uitgerust aan op de plaats van bestemming.





2. Maak gebruik van de wandelbus of fiets

In de meeste wandelbestemmingen is het wel mogelijk om een fiets te huren en ook is er vaak sprake van (gratis) openbaar vervoer of een wandelbus. Ben je met de auto gearriveerd in de bergen, dan is het vaak prima mogelijk om deze tijdens de vakantie te laten staan. In veel vakantieregio’s is ‘bike & hike’ al een trend.

Wandelbus in het Stubaital
© Spalder Media Group

3. Koop duurzame wandelkleding

Technische, duurzame wandelkleding is niet goedkoop, maar op de lange termijn is het de investering waard. Want als je een eenvoudig, goedkoop geproduceerd T-shirt na ieder wandelseizoen moet weggooien, creëer je verspilling en geef je uiteindelijk meer uit. Speciale wandelkleding is gemaakt voor de (extreme) omstandigheden in de bergen en gaat jaren mee. Gebruikte materialen, het productieproces en de productieomstandigheden hebben grote invloed op de duurzaamheid. 5 tips voor het repareren en herstellen van je outdoorkleding >





4. Gebruik een broodtrommel en waterfles

Iedere bergwandelaar weet dat je geen zwerfvuil moet achterlaten in de natuur. Maar beter is het nog om helemaal geen afval te creëren! Kies daarom niet voor een plastic fles uit de supermarkt, maar voor een eigen waterfles die je steeds weer bijvult. Hetzelfde geldt voor eten. Als je je lunch meeneemt in een broodtrommel, voorkom je plastic afval en heb je weer iets goeds voor het milieu gedaan!

Waterfles vullen openbare waterkraan
© Spalder Media Group

5. Respecteer de beschermde gebieden voor dieren

Het is voor bergwandelaars nauwelijks mogelijk om te weten waar iedere diersoort leeft of broedt. Hierdoor kunnen bergsporters onbedoeld dieren in het wild storen. Ga daarom altijd bij de lokale autoriteiten na welke regels er op dat moment gelden. De algemene regels zijn om nooit de paden te verlaten en je zo stil mogelijk te gedragen. 10 dieren die je kunt spotten in de Alpen >

6. Ondersteun lokale bedrijven en boeren

Als je een natuurcamping of chalet in een wandelgebied in de Alpen hebt gehuurd, kun je je wandelvakantie duurzamer maken door niet bij grote supermarkten te gaan winkelen. Lokale boerderijen hebben vaak een boerderijwinkel waar je terecht kunt voor vlees, groente en zuivel. Het kopen van deze producten stimuleert de lokale economie, terwijl producten in de supermarkt een lange reis moeten afleggen voor het in de schappen ligt.

Boerderijwinkel met lokale producten
© Spalder Media Group

7. Kies de juiste wandelbestemming

Duurzaam wandelen begint al bij het maken van de keuze voor een bepaalde wandelbestemming. Ga bijvoorbeeld eens wat minder ver weg en kies voor een regio als het Sauerland, het Zwarte Woud of de Eifel. Wie duurzaam op vakantie wil in de bergen, kan beter de grote, populaire gebieden mijden. Voor het milieu is het beter om voor een onbekende regio te kiezen om daar in alle rust, en dus zonder al te grote impact, van de natuur te kunnen genieten.

 

Bekijk het aanbod aan duurzame natuurhuisjes in Oostenrijk >

Duurzaam wandelen in de bergen is mogelijk!

Deze zeven tips kunnen stof tot nadenken vormen en je een idee geven over hoe je duurzamer kunt wandelen in de bergen. Veel dingen kunnen eenvoudig worden uitgevoerd, andere zaken vragen wat meer planning en soms is een duurzame keuze geen makkelijke beslissing. Toch moet iedere bergliefhebber nadenken over het onderwerp duurzaamheid en voor een zo klein mogelijke milieuafdruk gaan. Zo blijft wandelen in de bergen een geweldige ervaring en geen aanslag op de natuur.





Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.