Foto's maken in de bergen. Bijna iedere vakantieganger heeft wel een camera of smartphone bij zich om alle mooie momenten tijdens de vakantie vast te leggen. Dat prachtige uitzicht, het moment dat de zon achter de bergen verdwijnt of dat actiemoment op de mountainbike of tijdens het wandelen. Maar ben je altijd tevreden met je foto's als je thuiskomt? Wanneer je bepaalde tips of technieken toepast, zal je zien dat je foto's er ineens veel indrukwekkender en/of professioneler uitzien. In dit artikel deel ik fotografietips: met een aantal simpele tips kun je veel mooiere beelden maken. Hoe je de mooiste foto's maakt in de bergen lees je hieronder.
#1. Maak foto's vanuit verschillende invalshoeken
Wil je dat ene leuke berghutje of die wandelaar fotograferen? Maak dan niet één foto, maar bijvoorbeeld tien. Draai je camera iets bij, omhoog of omlaag, naar links of rechts en klik nog een paar keer. Buig diep door je knieën, doe een paar stappen opzij of ga op een boomstam staan om het object net vanuit een andere hoek nogmaals te fotograferen. Naderhand kun je dan de mooiste foto selecteren en de rest weggooien. Door te experimenteren leer je steeds weer bij. En op een gegeven moment zal je merken dat je gewoon iets langer kijkt door je lens, verschillende posities en hoeken probeert en vervolgens in één keer raak schiet.
#2. Neem de tijd en klik op het juiste moment
Een mooie foto maken kost tijd. De kans dat je met even stilstaan en klikken een mooi beeld vastlegt is klein. Ga staan en neem de tijd om even goed te kijken naar het beeld en je compositie. Wat wil je erop hebben en wat kan beter buiten beeld blijven? Is de foto misschien mooier vanuit net een andere hoek? Of moet je misschien even wachten tot de persoon die je wilt fotograferen wat dichterbij of verder weg is?
#3. Fotografeer ook eens van dichtbij en breng je object groot in beeld
Op een foto ziet een wandelaar er vaak heel klein uit. Je zult merken dat foto veel beter wordt als je even wacht tot de persoon dichterbij is. Of zet een stapje extra om die Alpenkoe echt leuk in beeld te krijgen. Probeer niet teveel in één beeld vast te leggen, maar focus je op het belangrijkste object en laat alles - wat af kan leiden - weg. Een andere spannende truc kan zijn om je object juist ver weg te plaatsen. Echter, moeten er dan niet te veel dingen zijn die afleiden.
#4. Creëer diepte in je bergfoto's door iets op de voorgrond te plaatsen
Een berglandschap zo in beeld brengen, zoals je het ervaart als je er bent, is lastig. Vaak missen foto's het 'dieptegevoel'. Je kunt dit gevoel creëren door iets op de voorgrond ook mee te nemen in je foto. Denk hierbij aan mensen, bloemen, een rots, een boomstronk of iets dergelijks. Op die manier zie je veel meer perspectief in een beeld.
#5. De compositie: maak gebruik van de 9 vlakken
Een van de eerste dingen die je leert in elke fotocursus, is je beeld verdelen in 9 gelijke vlakken. Deze vakken gebruik je voor de compositie van je foto en bij veel fotoprogramma's of zelfs op je smartphone zie je vaak deze vlakken wanneer je de foto gaat aanpassen. Zet het onderwerp dat je fotografeert niet in het midden, maar probeer dit op 1/3 van de randen te fotograferen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de horizon of de bergen, zet deze op 1/3 of 2/3 van het beeld en niet precies in het midden. Dit maakt een foto een stuk spannender. Je kunt dit bij thuiskomst ook proberen door je foto net iets anders uit te knippen in een fotoprogramma. Je zult zien dat je foto's een stuk mooier zijn als je deze regel toepast.
#6. Sta stevig en houd je camera recht
Een scheve berg of horizon staat erg slordig. Zorg ervoor dat je stevig op twee benen staat, en probeer je camera zo recht mogelijk te houden als je fotografeert. Tenzij je natuurlijk heel bewust een super scheve foto wilt maken, dat kan ook heel leuk zijn! Is je berg of horizon toch scheef, dan kun je dit met een foto bewerkingsprogramma (die tegenwoordig gewoon op je smartphone zit) gemakkelijk weer herstellen. Een foto wordt meteen een stuk mooier als deze recht is en een berghut of persoon niet scheef staat.
#7. Maak gebruik van de 'gouden uurtjes'
De uren net na zonsopkomst, en voor zonsondergang, hebben het mooiste licht (warm en zacht) en worden daarom ook wel de 'gouden uurtjes' genoemd. Zeker in de bergen kan het licht tijdens deze uren van de dag enorm mooi zijn op bijvoorbeeld rotswanden, maar ook op een alpenweide. Rond het middaguur is de zon op z'n felst, wat juist minder mooie foto's oplevert.
#8. Let op je achtergrond en 'rommel'
Hoewel er in de bergen gelukkig meestal weinig rommel ligt, is het toch altijd goed om even om je heen te kijken. Staat er niet een vuilnisemmer in beeld, of een lelijke mast net achter het hoofd van de persoon die je wilt fotograferen?
#9. Zorg voor lucht op een bergfoto, maar niet te veel
De lucht zorgt ervoor dat bergen mooi uitkomen op een foto. Afhankelijk van hoe de lucht is, kun je meer of minder lucht in beeld brengen. Een mooie wolkenlucht boven de bergen kan een foto spannend maken, dan kun je best 2/3 deel van de foto vullen met wolken. Maar meer dan 1/3 strakblauwe lucht op een foto met bergen, wordt al snel saai.
#10. Fotografeer wat vaker personen in je bergfoto's
Een berglandschap kan prachtig zijn. Toch valt het vastleggen van het beeld dat je met je blote oog ziet niet altijd mee. Een foto van hetzelfde landschap kan ook vrij 'vlak' zijn. Een wandelaar, een dier of een object op de voorgrond kan een foto net dat extra geven, waardoor hij een stuk mooier wordt. Zeker wanneer de persoon in kwestie iets gekleurds aan heeft. Stel je de eerste foto van bovenaan dit artikel maar eens voor zonder wandelaar met roze shirt.
Vergelijk je foto's niet met die van een vakfotograaf en ontwikkel je 'oog voor beeld'
Fotografie is een vak, een heel technisch vak. Een fotograaf heeft niet alleen oog voor beeld en compositie, maar heeft ook een technisch hoogstaande camera, die hij op de juiste manier weet in te stellen in elke situatie. Uiteindelijk zorgt een professionele nabewerking van de foto's voor een resultaat die wij, vakantiegangers en hobbyfotografen, nooit kunnen bereiken. De foto's in dit artikel zijn allemaal hobbyfoto's, gemaakt met smartphone of digitale spiegelreflex camera, veelal op de automatische stand. Deze zijn niet te vergelijken met die van een vakfotograaf, en dat weet ik. Toch is het erg leuk om te zien dat door het toepassen van enkele simpele tips het eindresultaat een stuk mooier is.
Nog wat voorbeelden van mooie foto's die met wat kleine aanpassingen nog mooier zijn:
Heb jij nog tips voor het maken van mooie foto's in de bergen? Laat een reactie achter op een van onze social kanalen.