Storm in de bergen, je kunt er zomaar door overvallen worden. Hoe goed je je ook voorbereid, een situatie waar je geen rekening mee had gehouden ligt altijd op de loer. Harde wind komt in de bergen regelmatig voor en indien je hierin verzeild raakt, kun je maar beter weten wat te doen. In dit artikel hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet die uitkomst kunnen bieden bij storm in de bergen.
Overvallen door storm in de bergen
Nietsvermoedend begin je ’s morgens aan je wandeling door de bergen. Er staat een pittige dagtrip op het programma waarbij je meerdere toppen moet beklimmen. Hoewel het weerbericht geen bijzonderheden liet zien, begint het ’s middags toch onstuimiger te worden. Het gaat steeds harder waaien en als je boven bent op de laatste top krijg je de volle laag. Storm in de bergen, daar had je niet op gerekend. Het is zaak om rustig te blijven en jezelf in veiligheid te brengen. Hoe? Hieronder de belangrijkste tips hoe je een situatie als deze kunt voorkomen en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
1. Check het weerbericht zorgvuldig
Tijdens een bergwandeling beland je liever niet in een storm. Doe er tijdens je voorbereiding daarom ook alles aan om dit te voorkomen. Pluis de diverse (lokale) weerberichten uit, vraag advies aan locals en observeer de bergen. Wordt er harde wind verwacht, kies dan niet voor de hoogste toppen en kort je wandeling in.
2. Handel net zo snel als dat het weer omslaat
Het weer in de bergen kan ontzettend snel omslaan en hier moet je zelf ook naar handelen. Wanneer er een storm in de bergen komt opzetten (vaak in de namiddag) moet je de lucht en de omgeving goed in de gaten houden. Komen er op hoog tempo donkere wolken binnendrijven? Twijfel geen seconde en keer om. Wandel je toch verder richting de top, dan kun je in een onveilige situatie terecht komen.
3. Wees beducht op onweer en rondvliegende objecten
Storm in de bergen zorgt onder andere voor rondvliegende takken. Wees voorzichtig wanneer je onder bomen doorloopt. Kijk goed om je heen om gevaar vroeg te signaleren. Neemt de storm ook onweer met zich mee dan is opperste alertheid vereist. Laat de wind je niet uit balans brengen en pas op dat je je niet verstapt.
4. Zoek een veilige schuilplaats
Zoek direct een veilige schuilplaats wanneer het (bij onweer en storm) te gevaarlijk is om verder te wandelen. Daal af van hoger gelegen gebieden en blijf niet in open terrein, bij (loszittende) rotsen of water. Zoek beschutting in het dichtbegroeide bos of nog liever in een berghut, huis of auto in het dal. Ben je met een groep, laat dan enkele meters tussen jullie in. Is er sprake van onweer, laat dan metalen objecten (zoals wandelstokken of klimuitrusting)(tijdelijk) achter.
5. Zorg voor de juiste uitrusting
Voor iedere wandeling door de bergen is het belangrijk dat je de juiste kleding draagt en spullen bij je hebt. Mocht het tijdens of na de storm in de bergen gaan regenen, dan ben je maar wat blij dat je je regenjack hebt meegenomen. Laad je telefoon voor vertrek helemaal op, ga alleen op goede wandelschoenen de bergen in en zorg voor voldoende eten en drinken.
6. Laat geen losse spullen achter bij je tent of accommodatie
Ook bij je accommodatie dien je voorzorgsmaatregelen te nemen voor de opkomende storm in de bergen, zeker wanneer je kampeert. Zet je tent extra goed vast met haringen span extra stormlijnen. Delen van de tent waar de storm snel vat op heeft, zoals een luifel, kun je beter afspreken. Zorg dat alle losse spullen binnen staan, zodat er niets kan gaan rondvliegen. Lig je zelf in (het midden van) de tent? Heb er dan vertrouwen in dat je goede voorzorgsmaatregelen hebt getroffen en dat de storm hoe dan ook zal overwaaien.
7. Raak niet in paniek
Raak bij storm in de bergen vooral niet in paniek. Het kan even spannend en eng worden, maar als je de juiste keuzes maakt doorsta je de harde windstoten. Wanneer de storm is overgewaaid kun je trots zijn hoe je de situatie hebt aangepakt.