Skip to navigation Skip to main content

Sneeuwvelden tijdens het wandelen: zo houd je het veilig

53376 - Sneeuwvelden tijdens het wandelen: zo houd je het veilig

Afgelopen winter is er veel sneeuw gevallen in de Alpen en net als in Nederland is het lang koud gebleven. Dit betekent dat er momenteel nog veel sneeuw ligt in de bergen en dat - zeker wanneer je hoger in de bergen gaat wandelen - je nog op flinke sneeuwvelden kunt stuiten. Dat lijkt mooi, en dat is het ook, maar tegelijkertijd kan het zeer gevaarlijk zijn. Niet alleen kun je je grip verliezen en een heel stuk van de berg afglijden met alle gevolgen van dien, maar ook moet je rekening houden met zogenaamde 'sneeuwbruggen' die kunnen instorten. Kortom, zie je een sneeuwveld tijdens het wandelen en wil je deze oversteken, pas dan goed op. In dit weblog geven we je tips hoe je een sneeuwveld kunt oversteken en wanneer je extra alert moet zijn.

Sneeuw op hoogte

Vorige week lag er op veel plaatsen in de Alpen nog sneeuw vanaf 1600 meter hoogte. Inmiddels is er natuurlijk weer wat sneeuw gesmolten, maar wanneer je de komende weken richting de bergen vertrekt, houd er dan rekening mee dat je vanaf 1800/2000 meter hoogte nog op sneeuwvelden kunt stuiten. Ook zijn veel hoge besneeuwde bergtoppen op dit moment nog niet te bereiken zonder kennis en het juiste materiaal zoals stijgijzers en een pickel. De sneeuw maakt het wandelen in de bergen op dit moment prachtig, want wat is er nou mooier dan frisse groene dalen en witte toppen? Maar tegelijkertijd kan de sneeuw tot gevaarlijke situaties leiden, die je liever wilt voorkomen. Stel je voor dat je uitglijdt en vlak onder je ligt een rots of een boomstam? Wees dus heel alert en zeker van je zaak wanneer je besluit een sneeuwveld over te steken. Kijk goed, schat de gevaren in en steek dan pas over. Ieder jaar gebeuren er toch weer veel ongelukken in de bergen door sneeuwvelden en dit wil je natuurlijk voorkomen.

53376 - sneeuwveld in de bergen
Er ligt nog veel sneeuw in de bergen

Een sneeuwveld! En nu?

Wanneer je stuit op een sneeuwveld op je wandelroute, bekijk dan eerst de situatie. Zie je het vervolg van het wandelpad na het sneeuwveld liggen? Is er eventueel een manier om het sneeuwveld te omzeilen? Zijn er rotsen of andere obstakels waar je tegenaan kunt komen, mocht je onverhoopt toch komen te vallen? Is de sneeuw hard of zacht? In zachte sneeuw heb je meer grip, maar je kunt er zomaar tot in je knieën (of verder...) in wegzakken. Wanneer er al voetsporen in de sneeuw zijn, wees dan nog steeds alert en volg ze wanneer dit veilig kan. Pas op voor diepe gaten in de sneeuw en voel je dat je grip verliest, te diep wegzakt in de sneeuw of het niet meer goed en veilig voelt, keer dan om. Volg je verstand en ga niet koste wat het kost door naar de top. Ziet het sneeuwveld er stabiel uit en is de sneeuw stevig genoeg, dan kun je het veld veelal zonder problemen oversteken.

53376 - lopen in de sneeuw
Wandelen in de sneeuw is vermoeiend, maar leuk!

Pas op voor sneeuwbruggen over water

Blijf vooral ook goed luisteren. Hoor je ergens water stromen onder de sneeuw? Wees dan extra alert. De kans is groot dat je over een zogenaamde sneeuwbrug loopt; een brug van sneeuw over het water. Het gevaarlijke is dat deze bruggen kunnen instorten. Je loopt dan het risico in het water terecht te komen. Heb je geluk, dan kun je zelf eruit klimmen, maar vaak gebeuren er nare ongelukken met ingestorte sneeuwbruggen. Soms is de val zo diep dat je gewond kunt raken of nog erger, kunt verdrinken. Onderschat een sneeuwbrug niet en ga er één voor één over heen. En ook hier geldt weer: vertrouw je het niet, keer dan om.

53376 - sneeuwbrug
Deze sneeuwbrug is duidelijk zichtbaar, maar dat zijn ze niet altijd
53376 - diepe gaten in de sneeuw
Wees ook alert op diepe gaten in de sneeuw: hier kun je ver weg zakken en wellicht stroomt er water onder

Tips om een sneeuwveld over te steken

Wanneer je de situatie hebt ingeschat en het lijkt veilig om over de sneeuw te lopen, dan zijn er een paar handige tips om zo goed mogelijk door de koude witte massa te lopen:

  • Zorg voor stevige wandelschoenen met een goede grip.
  • Wandelstokken kunnen helpen je balans te houden, maar leun er niet te sterk op wanneer de sneeuw zacht is, want je steekt ze vaak diep in de sneeuw.
  • Zet je voeten stevig neer en verdeel de druk over je hele voet wanneer het pad redelijk horizontaal loopt.
  • Daal je af, zet dan stevig je hak in de sneeuw.
  • Klim je omhoog, steek dan de neus van je schoen goed in de sneeuw.
  • Zet pas de volgende stap wanneer je voet stevig staat.
  • Zorg ervoor dat je rechtop en met je gewicht goed boven je voeten blijft. Wanneer je naar voren of naar achteren leunt, glijd je sneller uit.
  • Wil je een serieuze tocht door de sneeuw maken zorg er dan voor dat je een pickel en stijgijzers hebt en weet hoe je deze moet gebruiken.
  • Erg steile stukken kun je het beste met je gezicht naar de bergwand overbruggen, zodat je je handen en tenen in de sneeuw kunt steken.
53376 - hoog wandelen in de sneeuw
Dit lijkt toch meer op winter dan zomer? Toch is deze foto gemaakt in juni!
Dit lijkt toch meer op winter dan zomer? Toch is deze foto gemaakt in juni!

Hoe kun je remmen wanneer je valt?

Kom je toch onverhoopt te vallen in de sneeuw, dan is het belangrijk dat je weet hoe je jezelf kunt afremmen en tot stilstand kan brengen:

  • Het klinkt logisch, maar probeer zo snel mogelijk te remmen. Hoe sneller je remt, hoe minder vaart je krijgt en hoe makkelijker je dus kunt stoppen.
  • Rem met je handen naast je en probeer zo snel mogelijk met je voeten naar het dal te draaien.
  • Vervolgens draai je je zo snel mogelijk op je buik.
  • Maak jezelf breder door je armen en benen te spreiden en probeer met je voeten en handen af te remmen.
  • Heb je een pickel bij je, dan kun je ook daarmee remmen in combinatie met je voeten.
  • Rem wanneer je stijgijzers aan hebt nooit met je voeten, maar met je knieën. De grip van de stijgijzers is zo groot dat je over de kop kunt gaan.

Bij twijfel: omdraaien

Maar de belangrijkste tip is eigenlijk: draai bij twijfel om en ga niet door. Respecteer hierbij ook altijd het gevoel en de mening van je medewandelaars. Ook al wil jij doorgaan, de onzekerheid van je maatje kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Ben je zeker van je zaak, dan zul je vol overgave een sneeuwveld oversteken. Vind je het eng, dan is de kans dat je een foutje maakt door angst, veel groter. Kortom, geniet van de sneeuw in de bergen, maar wees alert.

53376 - twijfelen
Voelt het niet goed, draai dan om
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.