Zelfs de meest robuuste hardshell-jas heeft uiteindelijk z’n grenzen, waardoor een klein scheurtje in een groot gat kan veranderen. Maar dan nog is het echt niet nodig om direct een nieuwe jas aan te schaffen. Met een paar handige tips kun je je outdoorkleding weer waterdicht maken en repareren. In dit weblog 5 tips om je outdoorkleding te repareren.
#1. Vervang niet te snel en/of laat je kleding repareren
Zelfs met een paar kleine beschadigingen of gaatjes is het zonde om je geliefde outdoorkleding weg te doen. Bovendien is constant nieuwe kleding kopen niet bepaald duurzaam en slecht voor de portemonnee. Precies om deze reden startte het outdoormerk Patagonia het ‘Worn-Wear’ initiatief. Hier kun je je beschadigde Patagonia kleding laten repareren door professionele kledingmakers. Aan je kleding hangt tenslotte een verhaal en daar wil je niet zomaar afstand van doen. Mocht je kleding onherstelbaar beschadigd zijn, dan krijg je van Patagonia waardevolle tips over recycling.
#2. Herstel gaten en scheuren
Een klein gaatje in je hardshell, donzen slaapzak of tent kan enorm vervelend zijn. Mocht dit het geval zijn, dan kun je dit snel en simpel verhelpen met reparatietape. In de meeste gevallen is deze sterke, zelfklevende polyamidetape zeer geschikt. Het hecht op bijna alle materialen en is verkrijgbaar in diverse maten en kleuren. Bij veel outdoorwinkels kun je deze reparatietape voor kleding krijgen.
#3. Impregneer je hardshell kleding
Is je jas niet meer waterdicht? Met impregneermiddel kun je je kleding snel weer waterdicht maken. Dit is heel eenvoudig om thuis zelf t doen. Let wel goed op welk impregneermiddel je gebruikt, er zijn varianten met PFK (polyfluorhoudende chemicaliën) en zonder PFK. Varianten met PFK’s zouden betere resultaten bieden, maar zijn controversieel door het gebruik van chemicaliën. De meeste chemische verbindingen zijn niet afbreekbaar en blijven hierdoor achter in het milieu. Fabrikanten Nikwax en Toko bieden producten zonder PFK aan.
#4. Impregneer je wandelschoenen
Wandelschoenen van leer hebben vele voordelen, waaronder het onderhoudsgemak en hun impregneerbaarheid. Wandelschoenen die hun waterdichte eigenschappen beginnen te verliezen, kun je uitstekend impregneren met een speciale wax. Onderhoud wandelschoenen: handige tips >
#5. Kledingstukken met dons kun je gewoon wassen
Ook kledingstukken met dons kunnen zo nu en dan wel een wasje gebruiken. Gebruik hiervoor een technisch wasmiddel (bv. Hey Dons) en tennisballen. Doe uitsluitend je donsartikelen in de wasmachine samen met het technische wasmiddel en de tennisballen. Door tennisballen mee te wassen zorg je ervoor dat het dons tijdens het wassen goed wordt opgeklopt. Wil je de jas in de wasdroger laten drogen, doe dit dan op lage temperatuur en wederom met tennisballen. Eventueel kun je na afloop je jas voorzien van een extra waterafstotende laag, door deze te impregneren. Wandeljas wassen: tips >