Koffie zetten in de bergen vraagt om wat aanpassingsvermogen, maar je hoeft écht niks in te leveren op de smaak. Sterker nog, koffieliefhebbers zijn niet eens bereid om in te leveren op smaak! Met de handige, kleine hulpmiddelen in dit weblog kun je ook wanneer je in de bergen onderweg bent genieten van je geliefde ‘zwarte goud’. In dit weblog 6 manieren om lekkere koffie te zetten in de bergen.
1. Wacaco Nanopresso
In de bergen een kopje koffie met de kwaliteit van thuis zetten kost met de Wacaco Nanopresso geen enkele moeite. Deze draagbare espresso machine bestaat uit een geavanceerd pompsysteem, waarmee je een druk van 18 bar kunt behalen. Hierdoor ben je in staat om een perfecte espresso te zetten terwijl je onderweg bent. Het enige wat je nodig hebt is kokend water en koffie (er is ook een adapter voor cups verkrijgbaar).
2. Filterkoffie
Er gaat niets boven een traditioneel kopje filterkoffie. Ook een eenvoudig koffiefilter waar je water doorheen laat stromen heeft zich in de bergen bewezen. Er zijn handige, ruimtebesparende koffiefilters verkrijgbaar die kunnen worden opgevouwen en weinig plek innemen. Opvouwbaar koffiefilter kopen bij Bever >
3. Percolator
Niets is fijner dan de zon in de bergen op te zien komen, terwijl je de koffie in de percolator hoort pruttelen. Dit ouderwetse pruttelpotje staat nog steeds z’n mannetje en doet wat ‘ie belooft. Wel iets zwaarder om mee te nemen, maar dan heb je ook wel wat. Een ‘moka express’ werkt met een waterreservoir, filter, rubberen ring/filterplaatje en een uitschenkkan. Middels stoomdruk wordt de koffie door het filter via het buisje naar boven gestuwd, waarna je een heerlijk, aromatisch kopje koffie hebt. Percolators voor in de bergen >
4. Koffiepers
Met een compacte koffiepers zet je gemakkelijk een heerlijk kopje koffie. Je vult de pers met gemalen koffie, vult een beker met heet water en vervolgens pers je het water door de koffie totdat deze op de gewenste sterkte is. Eenvoudig en lekker! Koffiepers kopen >
5. Turkse koffie
Bij Turkse koffie wordt de koffie direct in de pot of kan gedaan, waarna deze wordt gekookt. Er komt dus geen filter aan te pas. Voor Turkse koffie is het belangrijk dat je een heel fijn gemalen koffie gebruikt. Breng de koffie met koud kraanwater (en eventueel suiker) rustig aan de kook en schenk vervolgens in glaasjes. Laat de koffie niet doorkoken! Eventueel kun je een paar druppels water toevoegen om de koffieprut te laten bezinken.
6. Oploskoffie
Oploskoffie, you hate it or you love it. Opgieten, roeren, klaar!