Wandelen in de bergen is heerlijk, maar wanneer je halverwege je wandeling een blaar voelt opkomen is dat erg vervelend. Nog erger is het natuurlijk 's avonds of de dag erna: de volgende wandeling beginnen met een dikke blaar op je voet. Blaren ontstaan door warmte, vocht of schuren. De ene huid is gevoeliger voor blaren dan de andere. Gelukkig zijn er diverse manieren om te voorkomen dat je blaren krijgt tijdens het wandelen in de bergen. In dit artikel 8 tips om blaren te voorkomen.
#1. Passende wandelschoenen
Deze eerste tip lijkt zo logisch, maar toch lopen veel wandelaars op schoenen die niet goed passen. Net te groot of iets te krap. Hierdoor kun je drukpunten krijgen of kunnen je voeten net iets verschuiven in je schoenen. Laat je voeten goed opmeten en houd er rekening mee dat je tenen voldoende ruimte hebben in de schoenen en je voeten tijdens het wandelen iets op kunnen zetten. Lees hier de belangrijkste tips wanneer je nieuwe wandelschoenen gaat kopen >
#2. Loop je wandelschoenen goed in
Wanneer je nieuwe wandelschoenen hebt, is het belangrijk hier voor je vakantie al diverse keren op te lopen. Op deze manier kunnen de schoenen zich naar jouw voeten zetten. Zeker leren wandelschoenen zijn aanvankelijk vaak erg stug en dienen zich aan te passen aan jouw voeten. Bovendien kun je tijdens het inlopen ontdekken of je echt de juiste wandelschoenen hebt gekocht.
#3. Draag goede en passende wandelsokken
Wanneer je voeten nat zijn, ontstaan er sneller blaren. Het is dus van belang de juiste sokken te dragen, passend bij het weertype: warme sokken wanneer het koud is en dunnere sokken bij warm weer. Het materiaal van de sokken speelt ook een grote rol. De één zweert bij wol, terwijl de ander liever synthetisch draagt. Belangrijk is dat je voeten zo min mogelijk zweten. Naadloze sokken voorkomen dat er blaren kunnen ontstaan op de drukpunten van de naden. Lees hier meer informatie over wandelsokken >
#4. Voetverzorgende crèmes
Veel mensen hebben baat bij een voetverzorgende crème, zoals Kampferspiritus. Deze kun je gewoon kopen bij de drogist. Het voordeel van dit soort zalfjes is dat ze je huid sterker en steviger maken, waardoor er minder snel blaren ontstaan.
#5. Preventief: talkpoeder, vaseline of blarenpleisters
Sommige mensen zweren bij talkpoeder en smeren dit op voeten en strooien wat poeder in de sokken. Hierdoor zweten je voeten minder snel. Hetzelfde effect kun je krijgen van vaseline, echter werkt dit alleen wanneer het niet al te warm weer is. Persoonlijk ben ik ook een fan van blarenpleisters. Deze plak ik op punten die gevoelig zijn voor blaren, als een soort van extra versteviging. Gevoelige plekken afplakken met (sport)tape is ook een goede manier om blaren te voorkomen, maar zorg er wel voor dat je de tape zo plakt dat er geen rimpels ontstaan, anders wordt de kans op blaren alleen maar groter. Bijvoorbeeld bij de Decathlon kun je blarentape of blarenpleisters kopen.
#6. Verwijder eelt
Wanneer je last hebt van eeltplekjes, is het aan te raden deze voor het wandelen weg te halen. Dit kun je zelf doen met een rasp of een pedicure kan het voor je weghalen. Rondom eeltplekken ontstaan namelijk gemakkelijk blaren.
#7. Doe je schoenen en sokken direct uit als je klaar bent
Wanneer je uitgewandeld bent, is het belangrijk zo snel mogelijk je schoenen en sokken uit te trekken, zodat je voeten kunnen drogen en de huid wat frisse lucht krijgt. Ga het liefst meteen over tot punt #8.
#8. Was je voeten met koud water zonder zeep
Van zeep wordt de huid zacht en gevoelig. Was je voeten liever met alleen koud water, hierdoor wordt de huid sterker.
Toch een blaar?
Heb je toch een blaar opgelopen, dan adviseert het rode kruis om de blaar heel te laten. Door de blaar door te prikken, haal je misschien wel de druk eraf, maar je hebt sneller kans op een infectie. Beter is om de blaar te laten uitdrogen en te behandelen met bijvoorbeeld een blarenpleister. Dit blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Ondanks bovenstaand advies prik ik mijn blaren liever wel door, mits goed ontsmet natuurlijk ;-).