Vakantie in de bergen is heerlijk! Genieten van de frisse lucht en de prachtige uitzichten. Natuurlijk wil je zelf minimaal één keer in je vakantie op een bergtop staan. Maar niet iedereen is in staat de bergtop wandelend te bereiken. Daarnaast kan het gewoon heel handig zijn om een stuk van het hoogteverschil middels een lift te overbruggen. Maar wat als jij een ritje in een lift doodeng vindt? Of als je spontaan hoogtevrees krijgt wanneer je vanuit de stoeltjeslift of gondel naar beneden kijkt? Daarom in dit artikel: 7 tips tegen hoogtevrees in de lift.
#1. Benoem je angst en maak het bespreekbaar
Voor je reisgenoten is het niet altijd duidelijk dat je bang bent in de lift. En waarom je dan precies bang bent: is het de hoogte, het opgesloten zitten in een gondel of ben je bang dat de gondel van de kabel valt? Bespreek waar je bang voor bent en schaam je er niet voor. Geef aan hoe je medereizigers je het beste kunnen helpen: kletsen in de lift, helpt afleiding of word je liever met rust gelaten?
#2. Schaam je niet
Er wordt soms wat lacherig gedaan tegen mensen met hoogtevrees in de lift. Heel flauw, want het is een serieuze angst. Net zoals iemand anders bang is voor muizen, spinnen of om te vliegen. Schaam je er dus niet voor, maar vraag of mensen je serieus willen nemen. Je bent verder stoer genoeg, maar de lift vind je nu eenmaal niet zo leuk en daar is niks mis mee. Vraag of je omgeving rekening met je houdt, en dat zullen ze vast doen!
#3. Ontdek welke liften goed en minder goed gaan
Vind je vooral de hoogte eng? Zoek dan een lift uit die niet zo hoog boven de grond hangt. Vind je het gevoel van ‘opgesloten’ zitten met andere mensen in een gondel niet fijn? Kijk dan of je kunt kiezen voor een stoeltjeslift. Ga stap voor stap ontdekken waar jij je het meest comfortabel bij voelt. Kies eerst voor kortere liften en bouw het langzaam op.
#4. Kies een rustig moment
’s Ochtends tussen 09.00 en 10.00 uur en ‘s middag rond 16.00 uur is het meestal het drukst bij de liften. Probeer een tijd te kiezen waarop het minder druk is, zodat je niet in een overvolle gondel hoeft te stappen. Bovendien heb je op rustige momenten de mogelijkheid om alleen met je eigen reisgezelschap in de lift te stappen.
#5. Afleiding, afleiding, afleiding
Probeer tijdens het ritje in de lift afleiding te zoeken. Ga een gesprek aan, geniet van het uitzicht of ga op je telefoon je hele lijst van social media af of bekijk de foto’s die je de afgelopen dagen hebt gemaakt. Concentreer je op andere dingen en bij voldoende afleiding ben je zo boven!
#6. Verdiep je in de techniek
In veel gebieden kun je bij de bergliften een ‘kijkje achter de schermen’ krijgen. Tijdens een rondleiding wordt er van alles verteld over de werking van de lift en de maatregelen die getroffen worden om de veiligheid te waarborgen. Zo zal je in ieder geval vertrouwen krijgen in het feit dat reizen met een berglift een veilige manier van vervoer is.
#7. Volg een cursus
Helpen de bovenstaande tips niet, dan kun je overwegen een cursus te volgen. Wanneer je ‘angst skilift’ invoert in Google krijg je al snel diverse mogelijkheden te zien. Een groepscursus of een aantal gesprekken met een psycholoog kunnen je waarschijnlijk al heel snel van je angst af helpen. Of er in ieder geval voor zorgen dat je je angst beter onder controle hebt.