De herfst in de bergen is prachtig: de vele kleuren in de bossen, de heldere dagen en soms zelfs wat sneeuw op de toppen! Ga jij deze herfst(vakantie) richting de Alpen en ben je van plan om te gaan wandelen? Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je op een herfstdag de bergen ingaat. Zo zijn de dagen natuurlijk korter, maar kan het op hoogte ook al flink koud zijn of zelfs sneeuwen.
Wandelen in de herfst
Een wandelvakantie in de herfst in de bergen is prachtig. Niet alleen geniet je van prachtige heldere dagen, maar ook laat de herfst zich hier van haar mooiste kant zien. De kleuren van de bergnatuur zijn zonder twijfel het allermooist in de herfst: groen, bruin, oranje, goud, geel en alle tinten daartussen kom je tegen tijdens het wandelen in de bergen. Maar er zijn ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het wandelen in de herfst.
#1. Kortere dagen
De dagen worden steeds korter en in de Alpen zijn ze zelfs nog korter dan bij ons. Dit betekent dat je hier goed rekening mee dient te houden als je een wandeling plant. Vertrek ’s ochtends op tijd en zorg ervoor dat je voor het donker weer terug bent in het dal. Check dus altijd even het tijdstip dat de zon onder gaat en neem eventueel een zak- of hoofdlampje mee in de wandelrugzak, mocht je onverhoopt toch te laat terug zijn. Wanneer je even verkeerd loopt en de weg kwijtraakt, kun je zo maar uren later terug zijn.
#2. Koudere dagen
De herfstdagen zijn niet alleen korter, maar ook een stuk frisser. Zeker wanneer je de hoogte in gaat, kan het behoorlijk koud en ook vochtig zijn. Net als 's ochtends vroeg of later in de middag. Houd hier rekening mee met je wandeluitrusting. Zorg naast een wind- en waterdichte wandeljas voor een warme fleece of een donsjasje. Ook heb je soms handschoenen en een muts nodig, dus stop deze altijd in je rugzak. Draag tijdens het lopen goede waterdichte wandelschoenen, want door de kortere dagen kunnen ook wandelpaden lang vochtig blijven. Kleed je in laagjes, zodat je iets kan uit- of aantrekken tijdens de wandeling.
#3. Sneeuwval op hoogte
De temperaturen in de Alpen zijn op dit moment weer redelijk mild, maar dat kan snel omslaan. Zo viel vorige week zelfs al de eerste echte sneeuwdump, die op de gletsjers zorgde voor wel 40 centimeter sneeuw. Hierna volgde een zonnig weekend, waardoor veel sneeuw al snel weer is weggesmolten. Houd het weerbericht dus goed in de gaten wanneer je gaat wandelen en kijk wanneer er neerslag gaat vallen en op welke hoogte dit overgaat in sneeuw. Wil je niet in de sneeuw wandelen, plan dan een wandeling die onder de sneeuwgrens loopt. Het kan dus zijn dat je stukjes door de sneeuw moet lopen of een sneeuwveld moet overbruggen, wanneer je hoger in de bergen onderweg bent.
#4. Gesloten berghutten
Niets is fijner dan halverwege je wandeldag heerlijk te lunchen in een gezellige berghut bij een haardvuur of er ’s avonds te slapen. Maar houd er rekening mee dat niet alle berghutten meer open zijn in oktober. Voor veel hutten eindigt het seizoen al eind september/begin oktober. Check dus van tevoren of de hut waar je heen wilt gaan nog open is en of ze eventueel een dag per week gesloten zijn (Ruhetag). Is de hut gesloten, pak dan voldoende eten en drinken mee in je rugzak. Met je thermosfles thee en eigen lunch kun je vaak nog wel op het terras van de gesloten berghut zitten.
#5. Gladde wandelpaden
Wandelpaden kunnen lang nat blijven in de herfst door de vochtige lucht in de nacht en ochtend. Boomstronken en stenen zijn mogelijk hierdoor flink glad. Daarnaast kunnen de vele bladeren of eventuele sneeuwval zorgen voor glijpartijen. Een goede profielzool met voldoende grip zorgt ervoor dat je veilig kunt lopen. Let er tevens op dat je de juiste wandeltechniek gebruikt wanneer het glad is en je gewicht goed boven je voeten houdt. Op deze manier heb je minder kans om uit te glijden. Ook kunnen wandelstokken je helpen om valpartijen te voorkomen.
#6. Gesloten liften
Tijdens de herfst is het aantal geopende bergliften beperkt, dit betekent dat je of te voet of misschien eerst een stuk met de auto of de bus de hoogte in kan gaan. Op zich geen probleem, want het feit dat de liften gesloten zijn, zorgt er ook voor dat er minder mensen onderweg zijn en het dus een stuk rustiger is. Maar laat je niet verrassen en controleer dus voor je gaat of de liften geopend zijn en zo ja welke. Check daarnaast de openingstijden en of er eventueel een middagpauze is.