Veel bergliefhebbers maken regelmatig een huttentocht of slapen een nachtje in een berghut. Maar er zijn ook bergwandelaars die ervoor kiezen om ’s avonds altijd weer terug te gaan naar een accommodatie in het dal. Op deze manier hoef je je rugzak niet te vullen met de benodigdheden voor een overnachting en het is natuurlijk lekker comfortabel in je appartement, hotel of op de camping . De meeste berghutten zijn toch wat primitief en niet iedereen vindt het prettig om de douche, of zelfs de slaapkamer, te delen met anderen. Maar toch, ondanks dat de meeste onderkomens in de bergen vrij simpel zijn, zijn er toch minstens 8 redenen om wel een keer in de bergen te blijven slapen.
#1. Je mag lekker boven blijven
Ken je dat gevoel dat je ’s middags heerlijk zit te lunchen bij die knusse berghut, maar dat je op een gegeven moment toch weer terug moet lopen naar het dal? Eigenlijk heb je zin in nog een stukje taart, een koffie of een Schnapps, maar de tijd dringt en je moet nu echt beginnen aan de afdaling. Wanneer je blijft slapen hoef je je hier nooit druk over te maken. Zodra je aankomt in de berghut kun je heerlijk eten, drinken en relaxen! Laat al die mensen maar weer lekker naar beneden gaan; jij blijft!
#2. Je mag/moet lekker op tijd naar bed
Maar hoe gezellig het ook kan worden ’s avonds in de berghut; iedereen gaat toch op tijd slapen. Rond 22.00 uur zoeken de meeste gasten hun bed op en keert de rust terug in de berghut. Door vroeg te gaan slapen rust je goed uit voor de bergtocht die je de volgende dag wilt gaan maken.
#3. Prachtige zonsondergangen en -opkomsten
Tegen de avond zie je de zon langzaam achter de bergen verdwijnen en de lucht krijgt en prachtige kleur. Ook ’s ochtends word je weer getrakteerd op een geweldige zonsopkomst. Het is absoluut de moeite waard om hier in de zomer, als de zon natuurlijk erg vroeg opkomt, de wekker voor te zetten.
#4. Het maakt niet uit wat je aan hebt
De ruimte in een wandelrugzak is beperkt, dus veel extra kleding hoef je niet mee te nemen. Het is wel lekker ’s avonds een fris shirt aan te trekken, maar of je nou in je korte broek of wandelbroek aan het avondeten verschijnt: niemand maakt zich er druk om. Daarnaast draag je ook allemaal dezelfde huttensloffen, lekker makkelijk!
#5. Gezellige huttenavonden
In een berghut eet je ’s avonds meestal aan lange tafels met de andere gasten. Verschillende talen, spannende avonturen en vele anekdotes gaan dan over tafel. Terwijl je geniet van heerlijk en simpel bergeten, een biertje of een wijntje, maak je ‘nieuwe vrienden’ in de berghut en binnen no-time is het erg gezellig.
#6. Sterrenkijken wanneer het pikkedonker is
In de ‘bewoonde wereld’ is er vaak veel licht door de huizen en straatlantaarns. Bovenop de berg is het ’s avonds en ’s nachts echt donker. Of je ziet alleen het licht van de maan en de sterren. Even je jas aantrekken en naar buiten gaan om van de lucht en sterren te genieten is dan ook absoluut de moeite waard als je in een berghut slaapt.
#7. Je kunt langere wandelafstanden afleggen
Door een nacht in een berghut te slapen, kun je je wandelingen flink verlengen. Van het ene naar het andere dal lopen, of flinke afstanden ‘op hoogte’ afleggen met één of meerdere nachten in een hut. Je hoeft immers niet meer direct dezelfde dag terug naar het punt waar je gestart bent in het dal. Zo zie en beleef je meer.
#8. Het is een unieke ervaring
Er zijn eigenlijk nog veel meer redenen te bedenken, maar de belangrijkste is toch dat het slapen in een berghut een unieke ervaring is die je als bergliefhebber minimaal één keer in je leven moet hebben meegemaakt. En laat je niet afschrikken door verhalen over snurkende medegasten of het gebrek aan een warme douche. De unieke ervaring is het meer dan waard!